Stress is een vorm van fysieke en/of mentale spanning die optreedt als reactie op externe prikkels. Stress kan zowel positief als negatief zijn. Positief wanneer je een gezonde druk voelt om harder te werken en negatief wanneer je er klachten van krijgt. Werkstress is beroepsziekte nummer 1 (TNO, 2018; tijdschrift voor Human Factors, 2016). 1 op de 7 Nederlanders heeft stress gerelateerde klachten (TNO, 2017). Werkgevers hebben natuurlijk het beste met hun werknemers voor en willen het liefst zo min mogelijk ziekteverzuim. In 2017 was het werk gerelateerde ziekteverzuim 37,1% ontstaan door werkstress (TNO, CBS, 2018). In 2016 was dit 35,8% wat 9 miljoen verzuimdagen waren. In 2016 ervaarde meer dan de helft van de werknemers stress op het werk en 23% zat tegen een burn-out aan. (Zilveren Kruis, 2018) Alles bij elkaar kostte werkstress de werkgevers van Nederland toen 2,5 miljard euro (TNO, 2018).
Happy you, happy brain!
Wist je al dat vriendelijk en vrolijk zijn een uitermate positieve invloed heeft op de werking van je hersenen? Als je blij bent zorgt je lichaam voor het aanmaken van het hormoon oxytocine. Dit hormoon zorgt voor een gevoel van evenwichtigheid en verbondenheid én heeft een positieve invloed op de structuur van de hersenen. Het is dus belangrijk om extra lief te zijn voor je brein. Ben je dan ook extra lief voor de mensen om je heen?
Tip: Laat eens een memoblaadje achter op het bureau van je collega met een handgeschreven complimentje, stuur een vriendelijke e-mail of neem gewoonweg even de tijd om een attente reactie of recensie te plaatsen op LinkedIn. Wist je al dat je werkplek ook van invloed kan zijn op je humeur? Kies dan voor vrolijke kleurtjes en een fijne omgeving. Met kleine aanpassingen creëer je voor jezelf al een fijnere omgeving. Kleine moeite, groots effect.
Beweeg en eet gezond
Denk je aan voldoende beweging en gezonde voeding, dan denk je vooral aan een fit lichaam. Dit is dus niet alleen gezond voor je lichaam, maar zeker ook hét geheim voor een gezond brein. Van iedere hap die we nemen, gaat minstens 20% van de energie naar de hersenen. Onderzoek wijst uit dat beweging zorgt voor de aanmaak van neurotrofines. Deze zorgen ervoor dat je hersencellen sterker én productiever worden.
Tip: Ga in de pauze even een blokje om en kies op je werkplek voor ergonomische producten welke beweging stimuleren. Een ergonomische bureaustoel voor een actieve zithouding, een zit-sta bureau waar je afwisselend aan kunt staan en doe wat bewegingsoefeningen tussendoor. Eet voldoende fruit en groente. Heb je een gesprek met een collega? Waarom dan niet tijdens een korte wandeling buiten? Tijd voor een break met een kopje koffie/thee? Ga er dan even lekker bij staan!
Daag jezelf uit
Meer uitdagingen in je werk zorgen voor het prikkelen van je hersenen. Het stimuleert nieuwe verbindingen in je brein en zorgt voor cognitieve reserves. Oftewel, dit voorkomt dat je brein in snel tempo ouder wordt. Het is daarom belangrijk om buiten je comfortzone te stappen en op ontdekking te gaan. Ga bijvoorbeeld eens een nieuwe opleiding volgen of een interessante cursus, waarmee je je kennis kunt verbreden.
Wil je het minder groots aanpakken? Daag je brein dan uit met de kleine dingen. Probeer lastige berekeningen met pen en papier op te lossen en niet direct de rekenmachine te pakken. Of speel eens een spelletje. Door minstens vier keer per week mentaal stimulerende activiteiten uit te voeren, verhoog je de kans om scherp te blijven met 75%. Dat komt goed van pas in je carriere.
Ga ervoor en boost je brein!