De harde feiten rondom stress en de werkomgeving. Wat kunnen wij hier als werkgever aan doen?

Lees hier tips en tricks

Stress is een vorm van fysieke en/of mentale spanning die ontstaat als een reactie op prikkels van buitenaf. Stress kan kan positief of negatief zijn. Positief als je een gezonde druk voelt om harder te werken en negatief als je er klachten van krijgt. Werkstress is beroepsziekte nummer 1 (TNO, 2018; tijdschrift voor Human Factors, 2016). 1 op de 7 Nederlanders krijgt stress gerelateerde klachten (TNO, 2017). Werkgevers hebben natuurlijk het beste met hun werknemers voor en willen het liefst een zo laag mogelijk ziekteverzuim. Het werk gerelateerde ziekteverzuim ontstaan door werkstress was 37,1% in 2017 (TNO, CBS, 2018). In 2016 was dit percentage 35,8% wat in totaal 9 miljoen verzuimdagen waren. In 2016 ervaarde meer dan de helft van alle werknemers stress op het werk en 23% zat tegen een burn-out aan. (Zilveren Kruis, 2018) Alles bij elkaar kostte werkstress de werkgevers van Nederland destijds 2,5 miljard euro (TNO, 2018).

Welke invloed heeft werkstress op jou? Werkstress kan leiden tot een verhoogd risico op hart-en vaatziekten, overgewicht, slaapstoornissen, depressie, lichamelijke klachten, een achteruitgang van de hersenfuncties (geheugen en concentratie), overspannenheid en een burn-out. Werkstress is dus beter te voorkomen dan te genezen! Te beginnen met oorzaken van werkstress:

  • te weinig autonomie
  • te hoge eisen en teveel taken
  • ongewenst gedrag binnen of buiten de organisatie
  • teveel prikkels, bijvoorbeeld geluid/ruis
  • sociale media

Door hoge kosten en negatieve gevolgen van werkstress is er dus veel behoefte aan een effectieve oplossing. Vitaliteit en gezondheid is de verantwoordelijkheid van zowel de werkgever als de werknemer. Het aanbieden van een werkomgeving waarbij aandacht is voor ontspanning, vitaliteit en ergonomie kan stress gerelateerde klachten verminderen en hiermee kunnen zoveel mogelijk problemen voorkomen worden. De factoren die bepalend zijn voor stresspreventie en gezond werken zijn:

  • bewegingsgedrag en houding
  • aandacht en ademtechnieken
  • ergonomische oplossingen
  • het plannen van activiteiten en herstel

 

Wij voeren graag vrijblijvend een risico inventarisatie bij jou op kantoor uit.

TOP